Sahaja Yoga Romania

NEWSLETTER

Stiri Sahaja Yoga Romania


Primeste HTML?

Prima Pagina arrow EVENIMENT arrow Anul 2018 arrow Festivalul International Primavara Spiritului - editia a treia
Festivalul International Primavara Spiritului - editia a treia Imprimare E-mail
Muzica Indiei: de la Ramayana la Shri Mataji /de la Ramayana la Satya Yuga


festivalul-primavara-spiritului-2018_w.jpg
Festivalul Primăvara Spiritului  va avea loc în acest an între 18 și 27 martie și îi va avea ca invitați pe Pandit Subramanian Bhaskar (solist vocal și conferențiar universitar) și Shubham Andheryia (tabla) din India. Evenimentele vor avea loc în București, Ploiești, Brașov și Cluj și vor consta în concerte de muzică clasică indiană, recitaluri camerale, conferințe, proiecții de film și workshopuri.
 
Festivalul celebrează 95 de ani de la nașterea Maestrului Spiritual Shri Mataji Nirmala Devi, Fondatoarea Sahaja Yoga. 
 
Intrarea la toate evenimentele este liberă.
 
Sintagma „Primavara Spiritului“ este o trimitere directă la renașterea spirituală, sau cea de a doua naștere, asa cum a fost descrisă în paginile Noului Testament prin citarea Mântuitorului însusi și care nu este altceva decât Realizarea Sinelui. Organizat pentru prima dată în anul 2016 in jurul datei de 21 martie, festivalul este dedicat zilei de naștere a maestrului spiritual Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga.  Data se suprapune și cu Anul Nou persan (Nawroz), un preambul al Paștelui creștin.  

Ediția din acest an a festivalului este realizată de Asociațiile Sahaja Yoga România și Nirmal Art în parteneriat cu Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul Elisabeta din București, Biblioteca Metropolitană București, Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea Transilvania din Brașov, și Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Centrul de Studii Indiene.
 
Calendarul evenimentelor:
Duminica 18.03 Muzeul Național al Literaturii Române din București, ora 17:00 - recital muzica indiană 
Luni 19.03 Universitatea Națională de Muzică București, ora 18:00 - workshop cu Subramanian Bhaskar
Marti 20.03 Biblioteca Sadoveanu, ora 18:00 recital cameral cu Sangit Chamber Ensemble
Miercuri 21.03 Biblioteca Sadoveanu, ora 18:00, conferința: Dincolo de teorii despre libertate și Moksha
Joi 22.03 Teatrul Elisabeta, ora 19:00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
Vineri 23.03 Filarmonica din Ploiești, ora 19:00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
Duminica 25.03 Academia de Muzica din Cluj, ora 19:00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
Marti 27.03 Centrul Muzical al Universității Brașov, ora 19:00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
 
Maestrul Subramanian Bhaskar provine dintr-o familie de muzicieni din Sudul Indiei, bunicul său, Pandit Narayana Bhagavathar fiind muzician la curțile regale din Trivancore și Mysore. Deși este născut în Sudul Indiei și familia sa a fost dedicată stilului Carnatic, Subramanian Bhaskar a preferat stilul Hindustani, muzica clasică din Nordul Indiei. Gurul său a fost Pandit V.U.Rajurkar din școala Gwalior Gharana, sub coordonarea căruia a obținut masteratul în muzică. Bhaskar este solist angajat la  All India Radio,  a predat în numeroase școli și academii din India, cariera sa culminând cu poziția de director la Shri P.K.Salve Kala Pratishtan deschisă de Shri Mataji  Nirmala Devi la Vaitarna, Mumbai și cu cea de conferențiar universitar la College of Music and Dance, din Hyderabad. Este deopotrivă cântăreț și compozitor, scriind numeroase bandishuri și bhajanuri inspirate de activitatea sa spirituală. Bhaskar este yogin, practicant al disciplinei Sahaja Yoga și a primit iluminarea direct de la Shri Mataji Nirmala Devi. 
 
Shri Mataji Nirmala Devi este cea mai importantă personalitate spirituală a ultimelor secole. Începând din anul 1970, Shri Mataji Nirmala Devi a călătorit în întreaga lume pentru a da Realizarea Sinelui tuturor oamenilor, indiferent de naționalitate, rasă, religie sau condiție socială. Shri Mataji este prima, unica și singura personalitate în istoria umanității, care a oferit Realizarea Sinelui în masă prin metoda Sahaja Yoga, revelată de Sfinția Sa. Astfel, timp de 40 de ani, a susținut nenumărate conferințe publice, oferite tuturor oamenilor în mod gratuit. De învățăturile sale au beneficiat sute de mii de oameni de pe tot globul, aceștia obținând iluminarea ființei interioare și ascensiunea spirituală completă. Căutătorii adevărului și-au îmbunătățit, prin practica metodei Sahaja Yoga, starea de sănătate fizică, mentală și emoțională și au obținut echilibrul interior.
 
"Kundalini a fost descrisă cu mii de ani în urmă, însă acum a venit timpul să vedeți cum se manifestă la nivelul maselor de oameni. Și aceasta este posibil pentru că a venit timpul înfloririi. La început, arborele are doar una sau două flori. Dar când este vremea să înflorească, bobocii se preschimbă în mii de flori. Acum este momentul." Shri Mataji Nirmala Devi
 
Artiști participanți la festival: violoniștii Anne Marie Ene și Avadhut Kasinadhuni, soprana Cleopatra David, pianista Cristina Popescu Stănești, soliștii vocali Sorin Bundă și Mihai Lupoaie și sitaristul Victor Beliciu.

Asociația Culturală Nirmal Art este organizatoarea evenimentelor de succes Turneul Național Comorile Persiei (ianuarie 2017), Gala muzicilor tradiționale, a Festivalului Primăvara Spirituliui și a ciclului de conferințe Atelier de meditație. Este alcătuită din profesioniști în domeniul culturii care și-au propus să împrospăteze peisajul cultural românesc cu proiecte interesante, inovative și atractive, promovând arta autentică și spiritualitatea. 
 
Sahaja Yoga își desfășoară activitatea în cadrul unor organizații nonprofit care activează în peste 100 de țări, în baza principiilor de moralitate, spiritualitate, promovarea diversității culturale și implicarea în problemele comunității. Cursurile, susținute de voluntari în întreaga lume, sunt publice și gratuite. Asociația Sahaja Yoga – România a fost fondată în 1991 și desfășoară activități în aproape toate marile orașe ale țării.

 
< Precedent   Urmator >