Sahaja Yoga Romania

NEWSLETTER

Stiri Sahaja Yoga Romania


Primeste HTML?

Vizitatori: 4669834
 
Prima Pagina
RHYTHM OF THE HEART- concert SAHAJ de muzica clasica indiana pe scena Operei din Ruse Imprimare E-mail
afis_russe.jpgSAHAJ GROUP sustine marti 18 noiembrie 2008 - ora 19.00, pe scena Operei din Ruse - Bulgaria, concertul de muzica clasica indiana “Rhythm of the Heart”. Evenimentul se va bucura de participarea dansatoarei Nafisa Kovlakova, reprezentanta a stilului Kuchipudi de dans clasic indian.

In program:

Partea 1: Muzica clasica indiana - genul bhajan
Dhanya Sumangala Mangalamurti – solist vocal: Malik
Jay Jay Janani Shri Ganesh Ki – solist vocal: Malik si chorus
Omkaar Pradhaan Rup Ganeshache – solist vocal: Smita
Duniya Main – solisti vocali: Sudhir si Smita
Abeer Gulal – solist vocal: Sudhir
Om Namah Shiva – solisti vocali: Sudhir si Smita

Bhavani Dayani (raag bhairavi) – solist vocal: Smita

Partea a 2-a: Muzica clasica indiana - genul qawwali
Nato chalke na ghate – solisti vocali: Sudhir, Malik si Chorus
Ali Mola – solisti vocali: Malik, Sudhir si chorus

Muzica clasica indiana
Una dintre cele mai rafinate arte in India, avand o traditie milenara si un profund caracter sacru. Potrivit traditiei indiene, muzica a luat nastere odata cu crearea universului, din sunetul primordial Aum, Naad sau „Cuvant”, ceea ce ii confera statutul de limbaj universal avand o dimensiune divina. Muzica indiana este considerata a fi o cale catre cunoasterea sinelui si a lui Dumnezeu, o sadhana (meditatie) catre ceea ce indienii numesc Moksha sau „Eliberare”. Melodiile si ritmurile sunt mijloacele prin care artistul sustine si realizeaza dialogul cu Divinitatea, purtand auditoriul spre noi dimensiuni ale acestei comunicari devenite act de venerare.

Genul bhajan: s-a dezvoltat, incepand cu sec.XII, in nordul Indiei. Bhajan se traduce prin “cantec”. Versurile reprezinta elementul de prima acestui gen, muzica fiind modelata pentru a purta mesajul cuvintelor. Versurile multor bhajanuri au fost scrise cu sute de ani in urma de mari sfinti ai Indiei: Tukaram, Tulsidas, Gyaneshwara, Kabir; altele au fost compuse de reputati poeti contemporani: Tagore, H.P. Salve/Belous, rev. Tilak.

Genul qawwali: a patruns in India in secolul XI, venind din Persia. Marele mistic sufi Kwaja Moinuddin Chisti a introdus acest gen in ordinul sau, numindu-l Suma. Adevarata inflorire si desavarsire a genului are loc in secolul XIV si este datorata marelui sfant, poet si muzician indian Amir Khusro, cel care a transformat genul Suma numindu-l Qawwali si imbogatindu-l cu principiile muzicii clasice indiene.

Termenul de Qawwali deriva din cuvantul arab Qaol, care semnifica “axioma” sau “adevar devenit lege”. Qawwal este numit cel ce canta qawwali, solistul principal care enunta in fraze poetice adevarul revelat al profetilor si laudele aduse lui Dumnezeu. Enuntul sau este apoi reluat de cor, ceea ce intareste si da greutate mesajului.

Qawwali implica un grup mai mare de interpreti: solisti vocali, cor si instrumentisti. Pe langa instrumentele de percutie traditionale, este folosit si talis – batutul din palme, care confera genului o nota specifica, aducand ritmului un plus de forta.

SAHAJ GROUP

SAHAJ GROUP a luat fiinta in 1994. Intre membrii grupului se numara absolventi ai Universitatilor de Muzica din Bucuresti si Iasi, cu specializari in muzica clasica indiana la Academiei de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India. Grupul a sustinut numeroase concerte si turnee, a participat la diverse festivaluri si manifestari artistice in tara si in strainatate.

Timisoara: concert la Conservatorul de Muzica (2000); Sighisoara: concerte in cadrul Festivalului de Arta Medievala (2000-2001); Bucuresti: concert sub genericul “De la Est la Vest” organizat de Fundatia “Aperto” la Biserica Reformata (2000), concert la Biserica Anglicana (2003), concerte la Sala RADIO (2002, 2006, 2008), Sala ARCUB (2000-2003), Teatrul National Bucuresti, in cadrul Festivalului „Carte si Arte” (2006 - 2008).

1995 - turneu in Turcia, Bulgaria, Ungaria si Italia, concerte in India la Nargol, Ganapatipule si Delhi; 1996 - Nagpur (India) si Bulgaria;1997 - Graz si Lisabona; Istanbul (1998-2002), Ungaria (2000, 2001), Italia (1996, 1998, 2001, 2007, 2008), Belgrad (2008).

Albume:
1996 „Sahaj Bhajans”;
1999 „Tunes of love”;
2001 „Songs of Belous” - dedicat preaiubitului lor mentor Babamama/Belous, directorul Academiei „Late P.K. Salve” de Muzica si Arte Frumoase din Nagpur, India;
2003 „Special Times” - dedicat celei de-a 80-a Aniversari a Doamnei Shri Mataji Nirmala Devi, Fondatoarea Sahaja Yoga si a Academiei „Late P.K. Salve”.

Componenta Sahaj Group:

Sorin Bunda (Sudhir) - tabla si voce; studii de vioara la Scoala de muzica si arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucuresti (1986 – 1991); specializare clasic vocal si percutie clasica indiana (tabla) - Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000); specializare tabla in cadrul cursurilor de vara de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzica si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2007); membru al grupului Sangeet Lahari de muzica clasica indiana, cu care a sustinut concerte si turnee in tara si in cateva tari europene (Italia 2001-2003, Franta 2004-2005, Germania, Spania, Belgia, Cehia, Slovacia – 2004).

Iulia Harangus - mangira si voce; licentiata a Facultatii de Arte, sectia regie film din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti (2005); masterat in Regie de Televiziune (2007); specializare in muzica clasica indiana - vocal (bhajan) in cadrul cursurilor de vara de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzica si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2007); membru in grupul Sangeet Lahari de muzica clasica indiana, cu care a sustinut concerte si turnee in tara si in cateva tari europene (Italia 2001-2003, Franta, Spania, Belgia, Cehia, Slovacia – 2004).

Dan Huides - harmoniu si voce; licentiat al Facultatii de Interpretare Muzicala – specialitatea trompeta din cadrul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi (1984); artist instrumentist – trompeta al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iasi (1985-1986), Orchestrei Filarmonice “Paul Constantinescu” din Ploiesti (din 1987) si Orchestrei Filarmonicii “Muntenia” din Targoviste (din 2007); specializare harmoniu si vocal (bhajan) in cadrul cursurilor de vara de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzica si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2006 si 2007).

Mihai Lupoaie (Malik) - harmoniu si voce; bursa de studii la Interlochen Arts Camp, SUA (1990); licentiat al Facultatii de Interpretare Muzicala – specialitatea oboi din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (1996); colaborator permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “George Enescu” (1991 – 1997); oboist in Orchestra de Camera “La Camerata” - Atena, Grecia (1997 – 1998), Orchestra Filarmonicii “Oltenia” din Craiova (1998 -1999), Orchestra Operei Nationale Bucuresti (1999 – 2002), Orchestra Filarmonicii “Muntenia” din Targoviste (din 2007); profesor de muzica la Institutul de Muzica “Theme” din New Delhi, India (2003-2006).

Simona Neagu (Smita) - voce; licentiata a Facultatii de Interpretare Muzicala – specialitatea vioara din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (1995); specializare clasic vocal si bhajan - Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1996); artist instrumentist – vioara al Orchestrei de Camera Radio (din 1991).

Ionut Neagu (Yusuf) - tabla; specializare in percutie clasica indiana (tabla si dholak) - Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1996);

Adrian Neacsu - chitara si voce; studii de violoncel si pian in cadrul Liceului de Arta “Margareta Sterian” din Buzau.

Nafisa Kovlakova
A inceput studiul dansului clasic indian in 1998. A urmat cursurile Academiei de Muzica si Dans Clasic Indian din Tagliati, Rusia, unde a devenit ulterior profesor de Kuchipudi. A fost distinsa cu marele premiu al Concursului National de Dans Clasic Indian din Rusia in doua editii consecutive: 2004 (Moscova) si 2005 (Sankt Petersburg).

 
< Precedent   Urmator >

Actualitate

Programul lunii martie 2020 la Casa Schiller

article thumbnail Adresa: "Casa Schiller" , București, Str. Batiștei nr.15 (tel. 319 26...
Citeste mai departe....

Alte evenimente