Sahaja Yoga Romania

NEWSLETTER

Stiri Sahaja Yoga Romania


Primeste HTML?

Vizitatori: 4668818
 
Prima Pagina
Shri Mataji Nirmala Devi, 90 de ani de la nastere Imprimare E-mail
Shri_Mataji_Nirmala_Devi.jpg La 21 martie 2013 se împlinesc 90 de ani de la nasterea lui Shri Mataji Nirmala Devi – Fondatoarea Sahaja Yoga, recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalităti spirituale ale tuturor timpurilor.

Într-o lume aflată în căutarea de noi solutii pentru problemele umanitătii, în încercarea de a aprofunda sensul vietii, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciată drept „Avatar al timpurilor moderne” de către Claes Nobel, propune o cale spre edificarea unei societăti echilibrate si armonioase, în care transformarea si pacea se realizează mai întâi în interiorul fiecărui individ.  
„Trebuie să recunoastem deschis că nu există pace nici înăuntrul fiintelor umane, nici în afara lor. Cei săraci si cei bogati sunt deopotrivă nefericiti. Peste tot oamenii caută o iesire, fără să o găsească. Adevărata solutie nu se află în afara fiintelor umane, ci în interiorul acestora.

Vindecarea autentică si de durată a maladiilor prezentului se poate obtine numai prin transformarea interioară si colectivă a oamenilor. Realitatea transformării interioare - în proportie de masă - a fiintelor umane prin intermediul Realizării Sinelui constituie descoperirea cea mai revolutionară a epocii actuale.

Cunoasterea pură a Divinului, care se manifestă în mod direct prin Realizarea Sinelui, va conduce treptat la nasterea unei noi rase de oameni. Acum această cunoastere nu mai este rezervată doar câtorva privilegiati, asa cum se întâmpla în trecut, ci este disponibilă tuturor.

Astfel, ultimul salt în evolutia noastră se va realiza în proportie de masă. Întreaga specie umană va putea fi reînnoită si transformată. Legile morale si dreptatea vor fi din nou universal respectate, iar fiintele umane vor convietui în pace, în armonie cu ele însele, cu ceilalti si cu întreaga natură.”

Shri Mataji Nirmala Devi, Era metamodernă

Sahaja Yoga

Shri Mataji a dezvăluit lumii cunoasterea si practica Sahaja Yoga începând cu 1970.
Meditatia Sahaja Yoga este bazată pe experienta Realizării Sinelui, ca urmare a activării în fiinta umană a energiei subtile de natură divină Kundalini. Prin metoda initiată de Shri Mataji, experienta activării lui Kundalini a devenit accesibilă maselor largi. Procesul transmiterii acestei experiente în masă anuntă împlinirea profetiilor Scripturilor tuturor religiilor si traditiilor despre o epocă a renasterii spirituale.
Realizarea Sinelui reprezintă saltul final în evolutia constiintei umane, care dobândeste o nouă dimensiune – constiinta vibratorie -, prin care realitatea si adevărul absolut pot fi percepute la nivelul sistemului nervos central. Ca rezultat al acestei dezvoltări a constiintei, evolutia spirituală se produce fără efort, individul redobândeste virtutile moralitătii, iar instalarea echilibrului - fizic, mental si emotional - conduce către integrarea fiintei si a personalitătii.
Timp de peste 35 de ani Shri Mataji a călătorit neobosit în întreaga lume, a tinut mii de conferinte publice în cadrul cărora a dat Realizarea Sinelui în masă, a acordat numeroase interviuri pentru televiziuni si posturi de radio, a fost subiectul altor mii de articole de presă.
Discursul său subliniază importanta serviciului public si a sacrificiului confortului personal, afirmă integrarea tuturor religiilor, care trebuie respectate si întelese ca expresii ale unei spiritualităti comune.
Viata sa a fost o cruciadă împotriva sectarismului îngust si a rasismului, împotriva violentei si a falsilor maestri spirituali care îsi însală si manipulează discipolii. A militat deopotrivă pentru pacea mondială, pentru protectia copiilor, a familiei si a valorilor fundamentale.
Milioane de oameni fără deosebire de rasă, religie, vârstă sau statut social practică astăzi Sahaja Yoga în peste 95 de tări din întreaga lume. Meditatia si tehnicile de echilibrare Sahaja Yoga sunt predate si în cadrul unor programe specializate, în diverse institutii, în spitale, în centre de reabilitare pentru tratarea cazurilor de dependentă de alcool si droguri.
Tot mai multe cercetări stiintifice si clinice publicate atestă eficacitatea metodei ca terapie alternativă în tratarea a numeroase afectiuni.
Sahaja Yoga este predată în mod gratuit. Cum potentialul constientizării sinelui este înnăscut în fiecare fiintă umană, acesta nu poate deveni scopul vreunei afaceri si nu poate argumenta obtinerea de beneficii bănesti. „Nu putem plăti pentru evolutia noastră spirituală”, subliniază Shri Mataji.

Shri Mataji a sustinut conferinte publice si a acordat inteviuri cu prilejul vizitelor Sale în România, în perioada 1990-1996.
La 2 august 1995, Domnia Sa a fost invitată de Universitatea Ecologică din Bucuresti să sustină o conferintă medicală cu tema „Medicină si traditie indiană”, prilej cu care i s-a acordat titlul de Doctor în stiinte Cognitive de către această institutie.

Note de biografie

Shri Mataji Nirmala Devi s-a născut la Chindwara, în India, la 21 martie 1923, într-o familie crestină, descendentă a istoricei dinastii Shalivahan.

Tatal său, Prasad Rao Salve, reputat erudit, cunoscător a 14 limbi, a tradus Coranul în marathi. Apropiat al lui Mahatma Gandhi, după cucerirea independentei a fost primul membru crestin ales al Congresului Uniunii Indiene si membru al Adunării Constituante care a elaborat prima constitutie a Indiei libere. Mama sa, Cornelia Salve, a fost prima femeie din India licentiată în matematică.

Copil fiind, Nirmala Salve si-a petrecut vacantele alături de părinti în ashramul lui Mahatma Gandhi. Acesta a fost impresionat de întelepciunea si de maturitatea sa, consultând-o adesea în chestiunile de ordin spiritual.

si-a dedicat anii tineretii miscării de rezistentă împotriva ocupatiei britanice, numărându-se printre liderii miscărilor studentesti. În 1942 a fost închisă alături de alti tineri.

A urmat studii de medicină si psihologie la Lahore, apoi s-a căsătorit în 1947 cu dl Chandrika Prasad Srivastava, membru eminent al administratiei de stat, ales mai târziu Secretar General al Organizatiei Maritime Internationale a Natiunilor Unite (UNIMO), pe o perioadă de 4 mandate (16 ani).  Acesta a fost înnobilat cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit si a detinut functia de secretar personal în cabinetul Primului Ministru Lal Bahadur Shastri între anii 1964-66.

Recunoastere internatională

Munca umanitară si spirituală a lui Shri Mataji a atras admiratia guvernelor, demnitarilor, a unor institutii de învătământ si organizatii umanitare.
● nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Pace;
● 2012 - Ziua de 21 martie este proclamată „Ziua Shri Mataji Nirmala Devi” de către Primarul Washington D.C.
● 2006 – Shri Mataji primeste cetătenia italiană de onoare, cu prilejul dezvelirii plăcii inaugurale a Fundatiei Mondiale „Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga”, Cabella Ligure, Italia
● 2001 - Ziua de 21 martie este proclamată „Ziua Shri Mataji Nirmala Devi” de către Primarul din Pittsburgh, SUA.
● 1998 – premiul Unity pentru întelegere internatională al Fundatiei Unity, India;
● 1997 si 2000 – Congresul SUA îi dedică Proclamatii de recunoastere, care sunt incluse în Analele Congresului;
● 1996 – Premiul international La Pleiade al ANCIS, Roma, Italia;
● 1995 – 1997 - recunoscută si întâmpinată cu Declaratii de primarii câtorva orase din Australia (Sydney, Newcastle etc.);
● 1995 – Medalia de Aur pentru pace a ECOFORUM, Bulgaria;
● 1995 – oaspete oficial al guvernului chinez; discurs la a 4-a Conferintă Mondială a Femeilor de la Beijing;
● 1995 - titlul de Doctor în stiinte Cognitive acordat de Universitatea Ecologică din Bucuresti; ● 1994 – Ziua de 26 septembrie este declarată „Ziua Shri Mataji Nirmala Devi” la New York;
● 1993 – titlul de Membru de onoare al prezidiului Academiei Petrovskaya de stiinte si Arte din Sankt Petersburg;
● 1993 – discurs inaugural la Conferinta internatională „Medicina si Cunoasterea Sinelui”, Sankt Petersburg;
● 1992 – 2000 – recunoscută si întâmpinată cu Declaratii de primarii mai multor orase din cele două Americi (Cincinnati 1992, Philadelphia 1993, Los Angeles 1993 si 1996, British Columbia, Canada, 1994, Brasilia, Brazilia 1994, Yonkers, NY 1994 si 1996, Berkeley 1997, Plano (Texas) 2001, Vancouver, Ottawa, Toronto etc.);
● 1990-1994 - invitată la ONU pentru 4 ani consecutiv să vorbească despre modalitătile de realizare a păcii mondiale;
● 1989 – Medalia Păcii a Natiunilor Unite;
● 1989 – protocol de colaborare între Life Eternal Trust (Sahaja Yoga) si Ministerul Sănătătii din URSS în domeniul cercetării medicale;
● 1986 – declarată personalitatea anului de către guvernul italian.

Institutii fondate

● 1990 - The International Sahaja Public School (ISPS) - Dharamsala, India;
● 1995 - Academia de Muzică Clasică Indiană si Arte “Shri P. K. Salve Kala Pratishthan” – Nagpur, India, în prezent mutată la Vaitarna, lângă Bombay;
● 1996 - Compania internatională de teatru „Theatre of Eternal Values”
● 1996 – Centrul International Sahaja Yoga de Cercetare si Sănătate, New Mumbai- Belapur, India; ● Un centru international de cercetare a cancerului - Mumbai, India;
● 2003 - Vishwa Nirmal Prem Ashram – Centru pentru femei nevoiase si orfani, Greater Noida, Delhi, India;
● 2006 – Fundatia Mondială Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga, Cabella Ligure, Italia;
● 2008 - Centrul International Sahaja Yoga de Cercetare si Sănătate, Greater Noida, India.
● 2009 – scoala Internatională Sahaj din Cabella Ligure, Italia.

Shri Mataji Nirmala Devi a încetat din viată la 23 februarie 2011 la Genova, Italia, în vârstă de 88 de ani.

 
< Precedent   Urmator >

Actualitate

Programul lunii martie 2020 la Casa Schiller

article thumbnail Adresa: "Casa Schiller" , București, Str. Batiștei nr.15 (tel. 319 26...
Citeste mai departe....

Alte evenimente