Sahaja Yoga Romania

NEWSLETTER

Stiri Sahaja Yoga Romania


Primeste HTML?

Prima Pagina arrow EVENIMENT arrow Anul 2000 arrow SPECTACOL DIN CICLUL "LUMEA MAI APROAPE"
SPECTACOL DIN CICLUL "LUMEA MAI APROAPE" Imprimare E-mail


Sâmbătă 26 august, la Sala "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Române, a avut loc un nou spectacol din ciclul intitulat "Lumea mai aproape", realizat și prezentat de Magdalena Tara Lerescu. Spectacolele radiodifuzate sunt organizate lunar și au ca invitate țările care își sărbătoresc ziua națională în decursul lunii respective. Astfel, pentru emisiunea lunii august au fost invitate să participe: Elveția, India, Ucraina și Republica Moldova. Au fost invitați și membri ai corpului diplomatic, atașați culturali ai ambasadelor acestor țări în România.

Spațiul rezervat Indiei a debutat cu un cuvânt înainte exprimat de Excelența Sa, dl. Yogeshwar Sangwan, Șeful Cancelariei Ambasadei Indiei la București. Domnia sa a punctat principalele caracteristici ale culturii indiene, una dintre cele mai vechi culturi de pe glob, precum și faptul că Divinitatea, venerată sub diferitele sale aspecte și manifestări, ocupă un loc central în tot ceea ce înseamnă exprimare artistică.

În deschiderea programului, Manuela Colțan a executat partea introductivă (alarippu sau Invocarea lui Dumnezeu) a unui dans indian în stilul Bharata Natyam. Denumirea acestui stil de dans poate fi explicitată astfel: Bha semnifică bhava, devoțiune, ra vine de la ragam, care este esența muzicii indiene și ta vine de la talam, care înseamnă ritm.

Programul artistic a continuat cu o piesă de vioară, oferită de Anne-Marie Ene, acompaniată de Sorin Bundă la tabla, unul dintre principalele instrumente de percuție în muzica indiană. Anne-Marie este absolventă a Academiei de Muzică din București - secțiunea vioară - și a studiat în India muzica indiană clasică. Sorin Bundă este absolvent al Academiei de Muzică și Arte Late P. K. Salve din Nagpur - secțiunile vocal și tabla (instrumental). Academia de Muzică și Arte din Nagpur a luat ființă la inițiativa lui Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga. Numeroși studenți din India și din întreaga lume vin să studieze muzica indiană clasică sub îndrumarea profesorilor de aici.

Dupa un recital din poezia cunoscutului poet și filosof indian Rabindranath Tagore, seara a continuat cu bhajanuri (muzică tradițională devoțională), în interpretarea Grupului Nirmal Bhakti condus de Dan Huideș, membru al Filarmonicii din Ploiești. Grupul este compus din aproximativ 15 membri și s-a închegat cu câțiva ani în urmă, cu sprijinul câtorva artiști profesioniști. Muzica ploieștenilor s-a bucurat de aprecierea unanimă și entuziastă a auditoriului.

Doamna Ritu Cazacu, de origine indiană și stabilită în România, unde și-a întemeiat o familie, a explicat auditoriului semnificația diferitelor elemente prezentate în cadrul programului artistic, în încercarea de a reduce distanțele coordonatelor geografice și de a ne aduce mai aproape lumea și spiritualitatea Indiei.

 
< Precedent   Urmator >