Sahaja Yoga Romania

NEWSLETTER

Stiri Sahaja Yoga Romania


Primeste HTML?

Prima Pagina arrow EVENIMENT arrow Anul 2005 arrow Concert Sangeet Lahari la Casa Schiller (București)
Concert Sangeet Lahari la Casa Schiller (București) Imprimare E-mail


SWARA – o seară de muzică indiană clasică în interpretarea grupului Sangeet Lahari

 

Invitație

 

Casa de Cultură "Friedrich Schiller" din București a găzduit sâmbătă 25 iunie 2005, în decorul său select, rafinat și intim, concertul de muzică indiană clasică suținut de grupul Sangeet Lahari al Asociației "Sahaja Yoga - România".

Membrii grupului sunt în marea majoritate studenți în diferite centre universitare din țară și practică Sahaja Yoga. Doamna Shri Mataji Srivastava, fondatoarea Sahaja Yoga, le-a îndrumat deopotrivă pașii spre muzică și spiritualitate. Mihai Sturza și Sudhir Chitale (Sorin Bundă) au studiat în India muzica clasică indiană în cadrul Academiei de Muzică și Arte Frumoase „Late P.K. Salve” din Nagpur.

Potrivit filozofiei hinduse, căutătorii adevărului urmează diferite căi pentru a atinge mukti sau eliberarea, realizarea sinelui. În muzica indiană clasică țelul de atins este emiterea notei perfecte - swara. In sanscrită, ‘swa’ înseamnă sine, iar ‘ra’ – a pune în lumină, a ilumina. Când muzicianul merge în profunzime atingând esența sinelui său, ascultătorul este purtat spre noul nivel de conștiință la care artistul se ridică. Membrii grupului Sangeet Lahari aparțin acestei categorii de artiști.

Muzica indiană clasică își are originea în conceptul de Nada Brahma, semnificând faptul că întregul univers a fost creat din energia sunetului primordial. Prima manifestare a energiei în creație a luat forma acestui sunet. Această muzică își are originile la începutul civilizației indiene, cu mii de ani înaintea erei noastre. Caracterul ei unic derivă din profunda ei spiritualitate:
- ideea Divinității și a existenței sale este omniprezentă în muzica clasică indiană;
- melodiile și ritmurile sunt mijloace pentru artist de a atinge starea de comuniune cu Divinitatea și de a trezi aceeași stare în auditoriu.

Annemarie Ene, absolventă a secției de vioară din cadrul Universității de Muzică din București, actualmente stabilită la Delhi, India, unde a studiat muzica indiană clasică, a deschis concertul cu două ragas la vioară, în acompaniamentul la tabla al lui Sorin Bundă. Concertul a continuat cu bhajanuri în interpretarea grupului Sangeet Lahari, extrem de bine dozate și alternate ca ritm, apoi cu un rag la bansuri în interpretarea lui Mimi Sturza. Au urmat două qawali în care vocea lui Sorin Bundă a entuziasmat realmente auditoriul. Alături de ei s-au aflat Andrei Dascălu la flaut, Radu Andrei la gimta, Raluca Dumitrescu, Lakshmi Sabău și Iulia Hărănguș - voce.

Fotografii de la eveniment

 
< Precedent   Urmator >