Sahaja Yoga Romania

NEWSLETTER

Stiri Sahaja Yoga Romania


Primeste HTML?

Prima Pagina arrow PUBLICATII arrow Dan Costian, Bible Enlightened: Religions and Yoga
Dan Costian, Bible Enlightened: Religions and Yoga Imprimare E-mail
Biblia este cartea cea mai citită și, totodată, cea mai puțin înțeleasă.
Bible Enlightened
Paradoxul Bibliei

Pentru un cititor atent devine neîndoielnic faptul că scrierile biblice cuprind o serie de aspecte enigmatice. Ele au făcut, și fac încă, obiectul unor căutări pasionante, a căror obiectivitate este de multe ori pusă la îndoială, ele fiind aservite fie teologiei, fie ateismului.
Nu ne propunem câtuși de puțin să abordăm toate aceste enigme, ci numai pe acelea care ar putea fi explicate prin cunoștințele pe care le avem despre civilizația, cultura și filosofia indiană, apelând la date geografice ori istorice și, nu în ultimul rând, la Yoga. Când a fost cazul, nu am ezitat să recurgem și la alte zone ale spiritualității.

Arătăm, de la bun început, că am ținut seama de posibilitatea ca unii specialiști să se disocieze de anumite ipoteze (spre pildă cele ce vor fi întâlnite în cap. III, VI, XII-XIV, XXIII etc.), dar am considerat de datoria noastră să informăm cititorul - corect și cât mai complet posibil - despre ideile mai puțin conformiste, lăsându-i deplina libertate de a le accepta sau respinge. Acest fapt ne-a determinat să ne abținem de la adoptarea unei poziții partizane (pro sau contra) în raport cu opiniile, îndrăznețe uneori, ale autorilor citați de noi.


Erudiți cercetători ai istoriei religiilor au observat existența unor asemănări incontestabile între unele elemente esențiale ce fac obiectul scrierilor sfinte. Unii au găsit astfel prilejul de a argumenta preeminența uneia sau alteia dintre religii, cu alte cuvinte au încercat să invoce acest fapt pentru a dovedi că o religie ar fi derivat din alta. Spre exemplu, multe din criticile aduse de atei Bibliei se bazează pe analogiile dintre aceasta și alte surse care îi sunt anterioare, încercând să se combată în acest chip caracterul sacru al Scripturii. Astfel, unii au susținut că Vechiul Testament s-ar fi inspirat din tradițiile popoarelor din Mesopotamia, alții că învățătura lui Cristos și-ar avea originea în budism sau în preceptele sectei esenienilor care ne-au lăsat celebrele manuscrise de la Marea Moartă, în mod asemănător, s-a pretins că budismul ar proveni din taoism, și așa mai departe.
Trebuie să mărturisim cititorului că aceste ambiții ni se par lipsite de sens și că nu intenționăm să subscriem ideilor de mai sus.
Prin ipotezele pe care le propune, această carte nu urmărește să fie o tentativă de desacralizare Bibliei ci, dimpotrivă, intenționează să dovedească existența unei surse unice privind esențialul cărților sfinte ale marilor religii: Cuvântul unui Dumnezeu Unic, indiferent cum L-am numi, Cuvânt revelat întregii umanități prin intermediul unor mari inițiați.


Mesajul, pe care dorim să-1 transmitem cititorului, nu este cel al anteriorității ori supremației uneia sau alteia dintre religii, ci reliefarea caracterului universal al evoluției spiritualității umane, izvorâte din anumite arhetipuri pe care le regăsim la popoare din arii geografice și din perioade istorice diferite. De câte ori ne-a fost cu putință, am apelat și la surse din afara sferei istorico-geo-grafice a Indiei, tocmai pentru a evidenția acest aspect al universalității ce constituie esența strădaniei omului de pretutindeni de a se apropia de Dumnezeu și de Adevăr.

Despre autor

Dan Costian s-a nascut in 1937 in Romania, intr-o familie crestina ortodoxa.

Dintotdeauna a fost interesat sa viziteze tinuturi noi si sa le cunoasca locuitorii. Desi fascinat de monumentele sacre si aducand omagiu sfintelor lacasuri, dincolo de atitudinea unui simplu turist in patru continente, autorul a incercat sa se familiarizeze cu caile spirituale urmate de-a lungul mileniilor de popoarele ce au locuit numeroasele locuri pe care le-a vizitat timp de patru decenii.

Nascut in Europa Rasariteana, a calatorit in tarile ortodoxe invecinate cu tara sa de origine: Rusia, Bulgaria, Iugoslavia si Grecia, apoi in tarile catolice din Europa Centrala: Ungaria, Cehoslovacia, Polonia. Aria sa de studii s-a extins apoi catre Europa Occidentala: Vatican si Italia, Franta, Spania, Portugalia. A venit in contact cu mostenirea culturala a luminariilor Reformei in Tarile de Jos (Erasmus), Germania (Luther), Cehoslovacia (Hus) si Elvetia (Zwingli, Calvin). A pasit pe urmele “ereticilor” gnostici: bogomilii din Bulgaria, cu deschidere catre Coasta Dalmata si nordul Italiei ca patarini, catari in Germania, albigenizi in sudul Frantei, precum si in Spania, tara in care s-a familiarizat du ciudatul si miraculosul amalgam al traditiilor iudaice, crestine si musulmane care a dat nastere cabalei si ezoterismului sufi, ce pareau sa fi avut legaturi stranse cu misteriosii cavaleri templieri, cazuti apoi in dizgratie. I-a intalnit, de asemnea, pe sufii din Turcia, pe care i-a vizitat in sanctuarul lor din Istanbul, dar si pe sufii din India, care salasluiesc in preajma sfantului mormant al lui Nizamuddin Auliya din Vechiul Delhi.

Autorul a cunoscut islamul in statele din nordul Africii, pe langa celelalte tari vizitate (Turcia, Pakistan si India). Si-a imbogatit cunoasterea spirituala intalnindu-i pe credinciosii lui Zoroastru (parsi) la periferia orasului Bombay, pe sikhi (indeosebi in calatoriile sale in Punjab), pe jaini (in uimitorul complex de temple de la Muntele Abu), pe buddhisti – nu doar in India, ci si in Japonia (practicantii zen) unde i-a cunoscut si pe adeptii altor credinte traditionale, Shinto.

In Pakistan a voiajat de la sud la nord, de-a lungul Vaii Indusului, adapostind vestigiile unei antichitati indepartate, apoi de la Peshawar la Rawalpindi si Taxila (in vechea Gandhara), dar si Lahore (in Punjabul pakistanez).

A fost in India de noua ori intre 1990 si 1998. In aceste calatorii a ajuns din Punjabul indian la poalele Himalayei, a voiajat de-a lungul Yamunei si Gangelui (de la Haridwar la Rishikesh), a zabovit in locuri istorice amintindu-l pe Domnul Krishna (Mathura si Kurukshetra), a explorat tinuturile stapanite de imparatii moguli (Fortul Rosu din Delhi, Fatehpur Sikri si Agra, care i-au reamintit de Forul din Lahore vazut cu ani in urma), a strabatul Jaipur, i-a adus omagiu lui Gandhi la ashramul Sabarmati din Ahmedabad, a mers la capitala lui Krishna, Dwaraka, la Orasul Serpilor, Nagpur, a pasit pe urmele sfintilor din Maharashtra, a calatorit la Bangalore, a coborat Coasta Malabar si a traversat subcontinentul ajungand la Hyderabad si Madras.

Gratie acestor calatorii ce au curpins o arie atat de extinsa si practicarii zilnice a meditatiei yoga pe parcursul multor ani, autorul a reusit sa obtina informatii de prim ordin asupra subiectelor descrise in carte.

Realizari
Cariera profesională: A absolvit Facultatea de chimie industriala a Institutului Politehnic Bucuresti in 1959. Doctor în științe la acelasi Institut din 1968. A activat în domeniile cercetării științifice (Institutul de Cercetari Metalurgice, ICECHIM, CCSITAC, Biotehnos), al învățământului superior (Facultatea de Chimie Industrială și Academia de Studii Economice, Catedra de Chimie și Fizică) și al comerțului exterior.

Intre anii 1960-1990 a publicat 10 carti (majoritatea cursuri universitare) si circa 60 comunicari stiintifice in reviste de specialitate din tara si strainatate in domeniul chimiei.

A inceput sa studieze yoga din 1965 si a publicat circa patruzeci de articole in reviste de yoga, intre 1994 si 2000. Practica Sahaja Yoga din 1990.

Autor al cărților:
„Adevărul despre Yoga” – Valmi, Bucuresti 1993 (reeditată în 1995);
„Bible Enlightened: Hidden Teachings Revealed” - Computex Graphics, Bombay decembrie 1995, India;
„În lumina Bibliei: Biblia și India”, vol.1 – Nemira, Bucuresti 1999 și vol.2 – Speranta, Iasi 2001;
„Bible Enlightened: Religions and Yoga” – PublishAmerica 2003, Baltimore.

Din 1999 rezident SUA. 

 

Lucrarea poate fi comandata

Vol I si Vol II la adresa http://www.publishamerica.com/books/3403
Vol III (ilustratii) la adresa http://home.roadrunner.com/~sydallas/bibleenlightened/

http://publishedauthors.net/dancostian/index.html
http://www.getcited.org/pub/103398579

 
< Precedent   Urmator >