Activități și evenimente sahaj în România


ANUL 2007

Conferințe publice la Casa de Cultură "Friedrich Schiller" - București (ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iulie, octombrie)

Turneul de muzică clasică indiană "The Strings of Emotions", 2-9 iunie 2007

"Poezie în viață" - Grupul Sahaj la Biblioteca Metropolitană "Mihail Sadoveanu", București

Body, Mind & Spirit (Bucureşti)

ANUL 2006

Colinde și muzică clasică indiană la festivalul "Carte și arte"

Sangeet Lahari în concert la Cluj și Oradea

Heavenly River în concert la Vadul lui Vodă, Republica Moldova

Expozodiac 2006 (Timișoara)

4 martie 2006 - Ziua Europeană a Realizării Sinelui în România

Conferințe publice la Casa de Cultură "Friedrich Schiller" - București (ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie)

Seară culturală indiană la Focșani

ANUL 2005

"Muzica inocenței la Festivalul "Carte și arte" (București)

Conferințe publice la Casa de Cultură "Friedrich Schiller" - București (februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august, octombrie, noiembrie, decembrie)

"LAJJA" - sau despre castitate în lumea modernă (București)

Concert și emisiune TV (Giurgiu) (invitație)

Concert Sangeet Lahari la Casa Schiller (București)

Salonul Național de Psihologie (Bucureşti)

Spectacol dedicat Zilei Copilului (Ploiești)

EXPOZODIAC Conexiuni Spirituale 2005 (Expovest Timişoara)

Concert Sangeet Lahari și expoziție sahaj la Sala Dalles (București)

Grupul Sahaj invitat la “Duminica în familie”

"Duhul Adevărului: timp împlinit" - lansare de carte (Ploieşti)

 

ANUL 2004

Bookarest 2004  - București

Cafeneaua literară - București

Programul asociației noastre Casa de Copii "Poiana Soarelui" - Brașov

Noutate editorială

Conferințe publice la Casa de Cultură "Friedrich Schiller" - București

ANUL 2003

        Suveniruri 2003

Conferințe publice la Casa de Cultură "Friedrich Schiller" - București

Diwali Fest - București 2003

Anatecor 2003 (Arad)

Festivalul de Artă Medievală - Sighișoara 2003

Seară dedicată spiritualității indiene la Biserica Anglicană din București

Sărbătoarea Luminii și Bucuriei (Sinaia)

TIBCO 2003

Târgul Internațional de Carte BOOKAREST 2003

O lume de copii o lume divină - Spectacol dedicat Zilei copilului (Ploiești)

Tradiții străvechi și filosofii indiene (Constanța)

Târgul Național de Turism pentru Tineret

Luna Mai – Luna Zilelor Tineretului

„Cafeneaua literar artistică” din Parcul Kiseleff

Spectacol omagial la Teatrul Țăndărică din București

 

ANUL 2002

        Shivaratri Fest

        Bookarest 2002

ANUL 2001

          Concerte sahaj la mare, 10-11 august 2001

          SAHAJA YOGA în Centrele de Plasament din București

Festivalul de artă medievală Sighișoara, 27-29 iulie 2001

Seară culturală cu prilejul Zilei Independenței Indiei, 14.08.2001

ANUL 2000

Informare privind Salonul Național de Carte ediția a IX-a Iași, 4-6 octombrie 2000

"Meridianul" Sahaja Yoga, 3 octombrie 2000

SPIRITUL ȘI VIBRAȚIA MUZICII, 2 septembrie 2000

Spectacol din ciclul "Lumea mai aproape", 26 august 2000

Sighișoara, artă medievală și muzică indiană clasică, 28-30 iulie 2000

Age of Ascent, CD Nr.2 Sahaja Yoga (24 mai 2000)

Număr nou in revista Yoga Spontană

ANUL 1999

Program public, București 23.10.1999, CD Nr.1 Sahaja Yoga

Apariție editorială, "În lumina Bibliei. Biblia și India" de Dan Costian, editura Nemira

 


 

ANUL 2003

 

Sărbătoarea Luminii și Bucuriei (Sinaia), Fotografii

În zilele de sămbată și duminică, 21-22 iunie 2003, într-o zonă superbă a munților Carpați, orașul Sinaia, s-a desfășurat o manifestare cultural spirituală a Asociației Culturale Sahaja Yoga România. Pe scena din parcul "Dimitrie Ghica", formația de muzică indiană Nirmal Bhakti, Victor Beliciu la sitar și Nicu cu dans indian, au încântat publicul mereu altul venit la odihnă. Lângă scenă, cortul Sahaja Yoga, cu stand de cărți și reviste, informații despre această metodă de evoluție spirituală, au completat starea de relaxare, pace și bucurie instaurată printre cei prezenți. Sahaja Yoginii cu multă iubire, au vorbit cu căutători din întreaga țară și i-au îndrumat spre centrele locale sau cele mai apropiate pentru a aprofunda cunoștințele primite de la fondatoare metodei Sahaja Yoga, dna Shri Mataji Nirmala Devi.

 

    TIBCO 2003, Fotografii

TIBCO 2003, Târgul Internațional de Bunuri de Consum București, ediția a XIX-a, și-a deschis porțile miercuri 28 mai 2003. Pentru al doilea an consecutiv „Sahaja Yoga – România” a fost prezentă la târg atât cu un stand propriu, cât și cu un bogat program artistic susținut de artiștii sahaj: muzică și dans clasic indian, paradă de costum tradițional.

Pe parcursul celor 6 zile ale manifestării expoziționale de la ROMEXPO, numeroși vizitatori din țară și din străinătate au apreciat atât publicațiile și muzica indiană sahaj editate de asociație, dar mai ales s-au arătat deosebit de interesați de metoda Sahaja Yoga. Sahaja yoghinii au oferit publicului pliante și alte materiale promoționale, însoțindu-și explicațiile cu exemplificări practice ale experimentului Realizării Sinelui. Spațiul standului s-a dovedit mai tot timpul neîncăpător pentru mulțimea doritoare să experimenteze manifestarea percepției vibratorii. Marea majoritate a vizitatorilor și-a exprimat dorința de a aprofunda cunoașterea Sahaja Yoga urmând cursurile de inițiere.

Dansatorii de dans clasic indian (stilurile bharat-natyam și khatak), Grupul muzical Nirmal Bhakti din Ploiești (genurile bhajan și qawwali), parada de costum tradițional indian (kurta, punjabi, sari) au urcat rând pe rând pe numeroasele scene amenajate în aer liber sau în interiorul pavilioanelor expoziționale pe tot parcursul târgului, bucurându-se de o largă apreciere.

 

    Târgul Internațional de Carte BOOKAREST 2003

“Sahaja Yoga – România” a fost prezentă cu un stand propriu (3.5.14, sala 5, etaj 3) la cea de-a 11-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la București, desfășurat în perioada 21-25 mai 2003 și găzduit de Galeriile “3/4” și Foaier ale Teatrului Național.

Pe lângă oferta editorială cu tematică sahaj, vizitatorii au putut aprecia o bogată ofertă de muzică indiană light classical (genurile bhajan și qawwali) în interpretarea grupurilor Sangeet Lahari și Sahaj. 

Pe tot parcursul celor cinci zile de desfășurare a Târgului, îndrumați de sahaja yoghini, mulți dintre cei interesați au putut experimenta la stand starea de Realizare a Sinelui și dobândirea spontană a percepției vibratorii.

 

    O lume de copii o lume divină - Spectacol dedicat Zilei copilului (Ploiești), Detalii

 

    Tradiții străvechi și filosofii indiene

Expoziția a fost organizată de Centrul Regional Constanța al Asociației Sahaja Yoga – România” și s-a desfășurat în perioada 17 - 24 mai 2003, în holul Bibliotecii Județene din Constanța.

Peste 600 de vizitatori (cei mai mulți tineri, elevi și studenți) și-au manifestat interesul pentru cultura indiană, 400 dintre ei efectuând și experimentul Realizării Sinelui, mulți exprimându-și dorința de a aprofunda pe mai departe cunoștințele despre cultura și arta indiană, precum și tehnicile de management al stressului și de echilibrare energetică specifice metodei Sahaja Yoga.

Televiziunea locală TV Neptun a prezentat la știrile de seară un amplu reportaj realizat la deschiderea expoziției. Pe 20 mai, în pagina de Constanța a ziarului România Libera a apărut un articol despre personalitatea fondatoarei metodei Sahaja Yoga, doamna Shri Mataji Nirmala Devi.

Radio Constanța a difuzat în cadrul emisiunii "Orizonturi culturale" interviul luat la expoziție unuia dintre organizatori, doamna prof. Zaharia Ecaterina.


    Târgul Național de Turism pentru Tineret

Cea de-a V-a ediție a Târgului Național de Turism pentru Tineret a fost găzduită de Casa de Cultură Studențească București, în perioada 15 -17 mai 2003. Organizatorii principali au fost Casa de Cultură Studențească București și Agenția Națională a Taberelor și Turismului Școlar, sub egida Ministerului Educației și Cercetării, precum și a Agenției Sociale a Studenților.

Legătura dintre Sahaja Yoga și turism nu este poate aparentă, dar domnul Cristi Constantinescu e-a evidențiat organizatorilor printr-un eseu inspirat legăturile subtile care există între geografia fizică itinerariile turistice și geografia subtilă a planetei/meridianele spirituale. Alături de eseu a fost prezentat și programul taberei de muzică din lunile iulie-august de lângă Curtea de Argeș, cu profil de inițiere în muzica indiană clasică, tabără organizată de grupul sahaj Sangeet Lahari

Standul Sahaja Yoga a prezentat vizitatorilor pliante promoționale și publicațiile sahaj.

În cadrul unui scurt program artistic al expozanților, în cea de-a doua zi de târg, Mihaela Matei și Manuela Colțan au prezentat câteva dansuri clasice indiene.

Pe parcursul celor trei zile ale manifestării s-au stabilit numeroase contacte și s-au inițiat viitoare colaborări. Mulți vizitatori s-au arătat interesați de metoda Sahaja Yoga și au experimentat la stand obținerea acelei stări superioare a conștiinței numită Percepția sau Realizarea Sinelui.

 

    Luna Mai – Luna Zilelor Tineretului

La București, întreaga lună mai 2003 a fost o celebrare a tinereții, Ministerul Tineretului și Sportului organizând și în acest an foarte multe manifestări dedicate tineretului.

Între acestea, pe 7 mai, în colaborare cu Fundația “Mihai Eminescu”, Teatrul “Nottara” a fost gazda unui Cenaclu literar pentru tineri, la care au participat și artiști ai Asociației “Sahaja Yoga-România” cu lectură de poezie creație proprie (Sofia Scăunaș) și un minispectacol de prezentare a portului tradițional indian (regia Iulia Hărănguș). Prezentarea de costume a fost concepută ca o combinație între un spectacol de modă și unul de dans, pe ritmurile muzicii din filmul “Lagaan” al lui Ashutosh Gowarikar.

Un al doilea eveniment la care Sahaja Yoga a fost prezentă, cu un concert de muzică indiană clasică (grupul “Nirmal Bhakti” din Ploiesti), a fost Ziua Adolescenților, organizată în Piața Revoluției pe 11 mai de către Clubul UNESCO și Clubul “Jos Pălăria”, eveniment prezidat de George Mihăiță și Primăria Municipiului București.

Festivalul de Teatru pentru Tineret a fost găzduit în perioada 19-20 mai de Teatrul de Comedie. Artiștii sahaja yoghini au prezentat alături de alte trupe de adolescenți o piesă de teatru-dans intitulată “Costumele”. Piesa a avut ca suport aceeași coloană sonoră din “Lagaan” și a relatat chiar povestea de dragoste și lupta dintre bine și rău ilustrate în film.

Foarte mulți tineri s-au bucurat să descopere - prin artiștii sahaj - câte ceva din mesajul Sahaja Yogăi și al spiritualității autentice a Indiei, exprimându-și cu entuziasm interesul de a ne revedea.

 

    „Cafeneaua literar artistică” din Parcul Kiseleff

În perioada 22-26 aprilie 2003, Parcul Kiseleff din București a fost gazda primei ediții a Festivalului Cărții “Cafeneaua literar artistică”. Organizatorii festivalului au fost: Asociația Difuzorilor și Editorilor – Patronat al Cărții și Redacția Jocuri, Concursuri, Divertisment a Societății Române de Radiodifuziune, producător Claudia Revnic.

“Sahaja Yoga – România” a fost prezentă la festival cu un stand pentru prezentarea publicațiilor sahaj și cu un recital de sitar susținut de Victor Beliciu.

Încă din prima zi participarea la festival s-a dovedit un succes în ceea ce privește numărul de vizitatori, atrași poate și de cadrul natural inedit, de vremea superbă de afară. Foarte mulți au dorit și au reușit să experimenteze la stand noua percepție vibratorie pe care o instaurează experiența Realizării Sinelui. Grupuri de școlari însoțiți de profesori și părinți s-au oprit pentru a face experimentul. Multe persoane au zăbovit îndelung la discuții, foarte interesate de mesajul integrator pe care Sahaja Yoga îl aduce pe tărâmul spiritualității.

TVR Internațional a înregistrat câteva imagini pentru emisiunea d-nei Ecaterina Țarălungă.

Organizatorii au remarcat atmosfera deosebită de la standul sahaj și ne-au formulat invitația de a participa și la viitoarele ediții ale festivalului. D-na Claudia Revnic, producător-realizator la Radio România Cultural, și-a exprimat intenția de a realiza un proiect în colaborare cu asociația noastră.

 

    Spectacol omagial la Teatrul Țăndărică din București (articol “Realitatea Românească”)

Martie 2003 a avut o semnificație aparte pentru sahaja yoghinii de pretutindeni. Pe 21 martie, Domnia sa Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga, a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani. Evenimentul a fost marcat de festivaluri și seminarii internaționale desfășurate în întreaga lume.

La București, Asociația Culturală “Sahaja Yoga – România” a organizat pe 29 martie 2003, la Teatrul Țăndărică din P-ța Lahovari, un spectacol omagial pentru a celebra personalitatea lui Shri Mataji și activitatea neobosită a domniei sale pentru transformarea și emanciparea ființelor umane prin metoda de meditație Sahaja Yoga.

Programul a fost deschis cu un montaj din filmul biografic “Imaculata” (realizat sub auspiciile Vishwa Nirmala Dharma), care a relevat esența mesajului lui Shri Mataji și recunoașterea internațională pe care a primit-o din partea personalităților lumii contemporane.

Au urmat două dansuri clasice indiene, în stilul Bharata Natyam, în interpretarea Manuelei Colțan.

Grupul bucureștean “Sahaj” (format în 1994) și grupul “Sangeet Lahari”, având nucleul la Oradea (format în 2002), au oferit publicului un foarte apreciat miniconcert de muzică indiană clasică, compus din melodii aparținând genurilor bhajan și qawwali.

Seara s-a încheiat cu un moment de prezentare a portului tradițional indian (saree, punjabi, kurtha), inegalabil în îmbinarea confortului vestimentar cu eleganța, creativitatea artistică și calitatea deosebită a materialelor naturale utilizate. Parada de costum realizată de Iulia Hărănguș (studentă la Regie film) pe o temă muzicală foarte ritmată și trecând în revistă momentele esențiale ale existenței umane: copilăria, maturitatea, căsătoria, a fost cel mai colorat moment al serii și a adus aplauze la scenă deschisă trupei alcătuite din 20 de sahaja yoghini. 

Reprezentanții presei și oficialii indieni au primit mape speciale de prezentare a evenimentului și a Sahaja Yoga și au fost invitați la un bufet rece cu preparate tradiționale indiene, care s-a bucurat de mare succes. S-au stabilit contacte, s-au lansat propuneri de colaborări. “Realitatea Românească” a publicat o amplă relatare despre eveniment, cu câteva interviuri luate artiștilor.

 

ANUL 2002

    Shivaratri Fest, 16.03.2002, Detalii

    Bookarest 2002, Detalii

ANUL 2001

Concerte sahaj la mare
10-11 august 2001

Grupul sahaj "Nirmal Bhakti" din Ploiești a susținut trei concerte pe litoral în cursul lunii august 2001.

Primul dintre ele a avut loc sâmbătă, 10 august, la Clubul S.N.C. din Constanța. La concert au participat în jur de 50-60 de persoane, printre care și rromi. Muzica devoțională a grupului ploieștean a reușit să transmită celor prezenți un strop din spiritualitatea Indiei, precum și mesajul Sahaja Yoga. Anca Anghelina și Roxana Ionescu din București au interpretat dansuri clasice indiene. Programul s-a prelungit cu peste o oră, spre bucuria generală. A fost prezentată Sahaja Yoga și nou-veniții și-au primit Realizarea Sinelui.

Duminică, grupul "Nirmal Bhakti" a fost invitat să concerteze pe scena Radiovacanța din Mamaia. Recitalul a început în jurul orei 13:00, în plină zi de plajă. Cei prezenți s-au bucurat, dincolo de muzică, să afle și câte ceva despre mesajul Sahaja Yoga. Au fost distribuite pliante de prezentare.

În după-amiaza aceleiași zile, grupul a fost prezent pe scena Sălii Casei de Cultură a Primăriei din Cernavodă. Au participat în jur de 100 de persoane, dintre care foarte mulți copii și rromi. S-a efectuat Experiența Realizării Sinelui

 


        SAHAJA YOGA în Centrele de Plasament din București

În perioada iunie-august 2001 Asociația Culturală Sahaja Yoga a susținut programe artistice în Centre de Plasament din București ( „Pinocchio”, Centrul de ocrotire „Salvați copiii”, „Sfânta Maria”-sect.5, Nr.1;3;9;12-sect.1, „S.O.S. – Satele Copiilor”), acordându-le copiilor experiența Realizării Sinelui precum și cunoașterea elementară a corpului energetic, a sensului și a modalității de a practica acest tip de yoga.

Programele artistice constând în muzică și dans clasic indian s-au bucurat de un real succes, dăruindu-le copiilor multă bucurie, pace interioară și dorința de a deprinde și de a învăța câte ceva din aceste arte.

Interesul copiilor s-a îndreptat spontan spre modalitatea de a obține sentimentul unei reale protecții și a afecțiunii de care sunt lipsiți atât datorită abandonului de către părinți, cât și datorită îndepărtării de familie.

Mărturiile acestora atestă că meditând individual sau colectiv au simțit energia Kundalini manifestându-se ca vibrații răcoroase, bucuria și liniștea interioară pe care aceasta o conferă în mod spontan practicanților.


Festivalul de artă medievală Sighișoara, 27-29 iulie 2001

 

Asociația Culturală Sahaja Yoga a participat și în acest an la Festivalul de artă medievală de la Sighișoara, festival ce reunește în fiecare vară peste 30.000 de turiști sosiți din toate colțurile țării și ale lumii.

Cele două concerte ale grupurilor sahaj de muzică semi-clasică indiană s-au desfășurat în ziua de sâmbătă. La prânz, în Piața Rățuștelor, pe scena Boema, a concertat grupul "Sahaj” din București care a încântat ca de obicei auditoriul, atât prin nivelul interpretării vocale, cât și prin performanța tehnicii instrumentale.

Seara, in jurul orei 19, pe scena Teatrului din Turn, concertul formației  "Nirmal Bhakti" din Ploiești a reușit să transmită ca de obicei cu spontaneitate și patos tuturor celor prezenți un val de bucurie și iubire pură .


Într-un articol apărut în Jurnalul Național și dedicat festivalului, prezența grupurilor sahaj din București și Ploiești a fost situată pe un meritoriu loc trei într-un virtual clasament.

Tot în perioada festivalului a fost organizată și o expoziție de Sahaja Yoga în clădirea-poartă spre Cetate, în sala Casei de Cultură “Ciprian Porumbescu”. Sute de vizitatori au pășit cu interes zilnic pragul expoziției, dintre care, peste 300, au făcut și experimentul Realizării Sinelui.

 

 

  Seară culturală cu prilejul Zilei Independenței Indiei
 
Marți, 14 august 2001, Asociația Culturală SAHAJA YOGA – ROMÂNIA a organizat la sala "Tehnic Club" din București o seară dedicată comemorării zilei de 15 august 1947, Ziua eliberării poporului indian de sub dominația Imperiului Britanic.

În prima parte a programului, a fost prezentată pe scurt derularea principalelor evenimente care au condus la cucerirea independenței Indiei, cu reliefarea figurii legendare a lui Mahatma Gandhi, supranumit și „Părintele Națiunii”, cel care s-a aflat în fruntea luptei poporului indian. Au fost proiectate imagini de arhivă din timpul evenimentelor.

A urmat un scurt documentar dedicat lui Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea metodei Sahaja Yoga și personalitate de excepție a timpurilor moderne, cea care a continuat în planul spiritualității munca lui Mahatma, adresând de această dată mesajul său întregii umanități.

Cea de-a doua parte a programului a cuprins o scurtă prezentare a Sahaja Yoga, muzică și dans clasic indian în interpretarea artiștilor sahaj. Au concertat grupurile „Sahaj" din București și „Nirmal Bhakti" din Ploiești. Anca Anghelina, Manuela Colțan și Roxana Ionescu au interpretat dansuri indiene în stilurile Bharata Natyam și Khatak.

 

ANUL 2000

Informare privind Salonul Național de Carte ediția a IX-a Iași, 2000

Salonul a fost organizat de Biblioteca Municipală "Gheorghe Asachi" din Iași - în perioada 4-6 octombrie. Au participat edituri și scriitori din întreaga țară și din străinătate: Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Suedia, Germania, Statele Unite ale Americii. Salonul de Carte nu a fost deschis publicului, el s-a adresat doar invitaților, conform unui program strict, cu standuri de expunere fără vânzare.

Prin amabilitatea d-lui Ionel Săcăleanu, director al editurii TEHNOPRESS, Asociația Culturală Sahaja Yoga a fost prezentă la standul editurii mai sus menționate cu exemplare din pliantul de prezentare, revista "Yoga Spontană" nr.7-8, lucrarea "În lumina Bibliei" de Dan Costian, volumul I, "Yoga și Medicina" de Prof. Dr. Umesh Rai și "Sahaja Yoga" de Jose Antonio Salgado.

Programul a fost riguros alcătuit pe parcursul celor 3 zile, cu numeroase lansări de carte și festivitate de premiere în final. Spațiul a fost restrâns, dar participarea foarte numeroasă, amplă. Un exemplar din cărțile expuse au intrat în fondul Bibliotecii "Gheorghe Asachi".

 


"Meridianul" Sahaja Yoga

Marți, 3 octombrie 2000, la Clubul Meridian din București, s-a desfășurat un program public de Sahaja Yoga. Numeroase afișe prezente în diferite zone ale Capitalei au anunțat evenimentul.

În deschiderea programului, Anca Anastasescu a făcut o succintă descriere și prezentare a corpului subtil și a energiei Kundalini, pentru ca apoi să se refere la experiența Realizării Sinelui, citând în acest sens scrieri aparținând unor sfinți și maeștri spirituali indieni (Gyaneshwara, Guru Nanak, Kabir, Adi Shankaracharya) sau pe cele ale psihologului elvețian Carl Gustav Jung.

Seara a continuat cu prezentarea documentarului "Immaculata", dedicat biografiei lui Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga. Domnia sa și-a început munca de emancipare spirituală a omenirii în urmă cu treizeci de ani. Potrivit viziunii sale (documentarul se subintitulează "The Vision") Sahaja Yoghinii sunt lotusul ce răspândește parfumul cunoașterii pure, cunoaștere ce trebuie împărtășită întregii lumi.

Pentru experimentul Realizării Sinelui s-a proiectat o secvență a CD-ROM-ului interactiv "Spiritualitate iluminată". Cei prezenți au putut verifica apoi activarea energiei Kundalini prin propria percepție vibratorie la nivelul palmelor sau deasupra capului.

În partea a doua a programului a concertat grupul vocal-instrumental "Nirmal Bhakti" din Ploiești, care a interpretat un număr de șapte bhajanuri. Trăirea devoțională s-a îmbinat armonios cu dinamismul ritmurilor, subliniat de intervențiile la trompetă ale conducătorului grupului, Dan Huideș.

 


SPIRITUL ȘI VIBRAȚIA MUZICII

Asociația Culturală SAHAJA YOGA și LIBRA Communications au organizat în seara zilei de 2 septembrie 2000, la Sala ARCUB, un concert de muzică indiană clasică, prilejuit de lansarea CD-ROM-ului interactiv "Spirituality Enlightened", produs de LIBRA Communications.

Seara a debutat cu luarea de cuvânt a Excelenței Sale, dl.Rajiv Dogra, Ambasador al Indiei la București, prezent la manifestare alături de șeful Cancelariei ambasadei indiene, dl. Yogeshwar Sangwan. A urmat prezentarea cu exemplificări de navigare a CD-ROM-ului "Spirituality Enlightened".

În prima parte a programului muzical au evoluat Anne-Marie Ene (vioară) acompaniată de Sorin Bundă (tabla) și Grupul "Sahaj" din București, cu piese din genul semi-clasic devoțional al muzicii indiene. Trei dintre membrii grupului sunt absolvenți ai Academiei de Muzică din București la diferite specialități, șase dintre ei au urmat cursurile Academiei de Muzică și Arte "Late P.K. Salve" din Nagpur, India.

După difuzarea documentarului biografic "Immaculata", dedicat fondatoarei Sahaja Yoga - Domnia Sa Shri Mataji Nirmala Devi, în cea de-a doua parte a programului muzical au evoluat Victor Beliciu cu piese instrumentale (sitar) și Grupul "Nirmal Bhakti" din Ploiești, condus de dl. Dan Huideș, membru al Filarmonicii ploieștene. Piesele interpretate de Grupul "Nirmal Bhakti" reprezintă o îmbinare a genului semi-clasic devoțional din muzica indiană cu elemente ale muzicii europene.

Sala ARCUB s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea auditorului entuziast, prezent la această sărbătoare a culturii și spiritualității indiene.

 


Spectacol din ciclul "Lumea mai aproape"

Sâmbătă 26 august, la Sala "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Române, a avut loc un nou spectacol din ciclul intitulat "Lumea mai aproape", realizat și prezentat de Magdalena Tara Lerescu. Spectacolele radiodifuzate sunt organizate lunar și au ca invitate țările care își sărbătoresc ziua națională în decursul lunii respective. Astfel, pentru emisiunea lunii august au fost invitate să participe: Elveția, India, Ucraina și Republica Moldova. Au fost invitați și membri ai corpului diplomatic, atașați culturali ai ambasadelor acestor țări în România.

Spațiul rezervat Indiei a debutat cu un cuvânt înainte exprimat de Excelența Sa, dl. Yogeshwar Sangwan, Șeful Cancelariei Ambasadei Indiei la București. Domnia sa a punctat principalele caracteristici ale culturii indiene, una dintre cele mai vechi culturi de pe glob, precum și faptul că Divinitatea, venerată sub diferitele sale aspecte și manifestări, ocupă un loc central în tot ceea ce înseamnă exprimare artistică.

În deschiderea programului, Manuela Colțan a executat partea introductivă (alarippu sau Invocarea lui Dumnezeu) a unui dans indian în stilul Bharata Natyam. Denumirea acestui stil de dans poate fi explicitată astfel: Bha semnifică bhava, devoțiune, ra vine de la ragam, care este esența muzicii indiene și ta vine de la talam, care înseamnă ritm.

Programul artistic a continuat cu o piesă de vioară, oferită de Anne-Marie Ene, acompaniată de Sorin Bundă la tabla, unul dintre principalele instrumente de percuție în muzica indiană. Anne-Marie este absolventă a Academiei de Muzică din București - secțiunea vioară - și a studiat în India muzica indiană clasică. Sorin Bundă este absolvent al Academiei de Muzică și Arte Late P. K. Salve din Nagpur - secțiunile vocal și tabla (instrumental). Academia de Muzică și Arte din Nagpur a luat ființă la inițiativa lui Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga. Numeroși studenți din India și din întreaga lume vin să studieze muzica indiană clasică sub îndrumarea profesorilor de aici.

Dupa un recital din poezia cunoscutului poet și filosof indian Rabindranath Tagore, seara a continuat cu bhajanuri (muzică tradițională devoțională), în interpretarea Grupului Nirmal Bhakti condus de Dan Huideș, membru al Filarmonicii din Ploiești. Grupul este compus din aproximativ 15 membri și s-a închegat cu câțiva ani în urmă, cu sprijinul câtorva artiști profesioniști. Muzica ploieștenilor s-a bucurat de aprecierea unanimă și entuziastă a auditoriului.

Doamna Ritu Cazacu, de origine indiană și stabilită în România, unde și-a întemeiat o familie, a explicat auditoriului semnificația diferitelor elemente prezentate în cadrul programului artistic, în încercarea de a reduce distanțele coordonatelor geografice și de a ne aduce mai aproape lumea și spiritualitatea Indiei.

 


Sighișoara, artă medievală și muzică indiană clasică

 Între 28-30 iulie 2000 s-a desfașurat la Sighișoara o nouă ediție a Festivalului de Artă Medievală.

Pentru prima dată prezente cu recitaluri în cadrul festivalului,Grupurile "Nirmal Bhakti" si "Sahaj" ale sahaja yoghinilor din Ploiești și, respectiv, București, au evoluat sâmbătă 29 iulie la orele amiezii pe estrada special amenajată din Piața Boema.

Televiziunea locală a preluat și transmis secvențe din concert.

Timp de două ore, cât au durat recitalurile de bhajanuri și qawali ale celor două grupuri, piața a fost arhiplină, chiar neîncăpătoare. Printre crâmpeie muzicale s-a vorbit publicului despre energia Kundalini, despre Sahaja Yoga și Realizarea Sinelui, despre posibilitatea activării energiei Kundalini prin vibrațiile sonore ale muzicii indiene clasice. S-a stat și în picioare, s-a aplaudat îndelung, s-a bisat cu entuziasm, într-o atmosferă extraordinară.

Dupa spectacol, reporteri din presă și televiziune au luat interviuri conducătorilor celor două formații.

 


CD Nr.2 Sahaja Yoga

CD Sahaja Yoga
Cu ocazia Târgului de Carte din București din perioada 24-28 Mai 2000 a fost creat și distribuit un nou CD destinat publicului larg.

Din sumar:

CD-ul are menu automat de pornire și toate utilitarele necesare. Se poate comanda la orice centru unde au loc programe Sahaja Yoga în România.

 


Numărul 7-8 Yoga Spontană

Număr nou in revista Yoga Spontană

 A aparut numărul 7-8 din revista "Yoga spontană" și se găsește de cumpărare în orase , unde se desfășoară programele noastre săptămânale, sau poate fi citită on-line de pe pagina noastră de web ori făcând click AICI.

 


 

ANUL 1999

CD Nr.1 Sahaja Yoga

CD Sahaja Yoga
Cu ocazia programului public din București 23.10.1999 s-au proiectat materiale video dintre care unele au fost realizate pe calculator. Acestea au fost imprimate ulterior pe CD, adăugându-se și alte materiale audio-video de interes. CD-ul se poate vinde centrelor sau persoanelor interesate și este foarte util pentru susținerea programelor publice.

Din sumar:

CD-ul are menu automat de pornire și toate utilitarele necesare. În plus, conține și colecția de fotografii care au fost introduse în suita de diapozitive, scanate la 600 DPI, pentru a fi utilizabile la crearea altor materiale. Se poate comanda la Dumitru Ștefan din București și costă 65.000 lei, sumă care include și taxa de copyright. Prețul este valabil pentru luna decembrie 1999, dar este posibil să se majoreze, dacă vor crește costurile.

 


Apariție editorială

In lumina Bibliei

Vă recomandăm să citiți cartea "În lumina Bibliei. Biblia și India" de Dan Costian, in doua volume (vol.1: 378 pagini; vol.2: 639 pagini) apărute la editurile Nemira (1998) si Speranta (2001).

 © Sahaja Yoga România